Vai Oklahomā ir savvaļas kaķi? Kas jāzina!

  tuvplāns bobcat



Oklahomā dzīvo divas dažādas, bet vienlīdz nenotveramas savvaļas kaķu sugas: bobcat un kalnu lauva. Bobcats ir ļoti veselīga populācija Oklahomā, un tie ir sastopami visā štatā, un, lai gan ir apstiprināti pierādījumi, ka Oklahomā apdzīvo kalnu lauvas, tie ir neticami reti sastopami, un novērojumi ir reti.

Bobcats Oklahomā

  bobkats guļ uz zemes

Attēla kredīts: aiamkay, Pixabay





The bobcat ( L ynx rufus ) ir apmēram divas reizes lielāks par jūsu vidējo mājas kaķi, un, lai gan tie izskatās jauki un mīļi, tie ļoti atšķiras no jūsu vidējā pieradinātā kaķa. Bobcats ir sastopami visos blakus esošajos ASV štatos, izņemot Delavēru. Oklahomā ir plaši izplatīta bobcat populācija. Tie ir sastopami katrā štata apgabalā, un to skaits ir ļoti liels.

Izskats

  • Izmērs: 26–41 colla (korpuss) 4–7 collas (aste)
  • Svars : no 11 līdz 30 mārciņām
  • Mūžs : no 10 līdz 12 gadiem

Bobcats ir ieguvis savu nosaukumu no to atšķirīgajām, cirtainajām astēm ar melniem galiem. Viņu mīkstais kažoks ir mainīgs, sākot no pelēcīgi brūnas līdz brūngani sarkanai krāsai ar plankumainiem rakstiem un tumšiem stieņiem uz priekškājām un baltu pavēderi. Viņu pušķainās ausis ir ļoti līdzīgas viņu tuva radinieka Kanādas lūša ausīm. Viņiem ir ļoti lielas ķepas un garas kājas.



Diēta

Bobcats ir zaglīgi un pacietīgi mednieki, kas var skriet līdz 30 jūdzēm stundā un uzlēkt līdz 10 pēdām. Oklahomā viņu uzturs sastāv no trušiem, vāverēm, putniem un jebkura cita maza laupījuma. Viņiem ir iespēja noķert daudz lielāku laupījumu, piemēram, briežus, taču viņi mēdz pieķerties mazākiem medījumiem.

  bobkaķis zoodārzā

Attēla kredīts: Pixabay

Dzīvotne un uzvedība

Bobcats ir sastopama suga, kas spēj pielāgoties visā Ziemeļamerikā un apdzīvo visu Oklahomas štatu. Viņi plaukst mežā, bet var viegli apdzīvot purvos un tuksnešos, un ir pat zināms, ka viņi klīst piepilsētas teritorijās.

Bobcats ir ļoti nenotveramas radības, kuras cilvēki reti redz, pat ņemot vērā to lielo skaitu. Viņi ir visaktīvākie rītausmā un krēslas laikā, kad viņi meklē laupījumu. Šie dzīvnieki ir vientuļi, izņemot vairošanos, kas notiek no ziemas līdz pavasarim.

Kalnu lauvas Oklahomā

  Kalnu lauva guļ uz zemes

Attēla kredīts: PublicDomainPictures, Pixabay

Kalnu lauvas , kas pazīstams ar zinātnisko nosaukumu Cougar Concolor, dažreiz tiek saukti par pumām, pumām un panterām. To izplatības areāls sniedzas no Ziemeļamerikas līdz Dienvidamerikai, un, lai gan tās agrāk bija sastopamas visās blakus esošajās ASV, to populācijas tika iznīcinātas pēc eiropiešu apmešanās, kad apzināti tika nogalināti lieli plēsēji, piemēram, savvaļas kaķi, vilki un lāči. Mūsdienās Oklahomā kalnu lauvas ir ļoti maz, lai gan novērojumi joprojām notiek.

Izskats

  • Izmērs: 6-8 pēdas
  • Svars: 130–150 mārciņas (vīriešiem), 65–90 mārciņas (sievietēm)
  • Mūžs: 8-13 gadi

Kalnu lauvas ir lieli kaķi ar smilškrāsas līdz dzeltenbrūnai krāsas kažokiem ar baltu līdz bālganpelēku pavēderi. Viņu ķermeņa izmērs atšķiras atkarībā no ģeogrāfiskās atrašanās vietas, bet tēviņi parasti sver no 130 līdz 150 mārciņām, bet mātītes ir ievērojami mazākas - 65 līdz 90 mārciņas.

Kalnu lauvām ir garas, smagas astes ar melnu galu, kas var aizņemt apmēram vienu trešdaļu no to kopējā ķermeņa garuma. Viņu kājas ir garas, un ķepas ir masīvas. Viņu galvas ir nedaudz mazas proporcionāli ķermeņa izmēram, un viņiem ir caururbjošas dzintara krāsas acis.

Diēta

Kalnu lauvu uzturs galvenokārt sastāv no briežiem, lai gan tie medīs arī dažādus citus medījamos dzīvniekus, tostarp trušus, tītarus, jenotus, vāveres un citus. Viņi laiku pa laikam novāc lielākus medījamus dzīvniekus, piemēram, aļņus, bet Oklahomā aļņi ir ļoti reti sastopami. Aļņi ir sastopami tikai Vičitas kalnu savvaļas dzīvnieku patvērumā un Pushmataha, Cookson Hills, Spavinaw un Cherokee savvaļas dzīvnieku apsaimniekošanas zonās.

Galvenais laupījums Oklahomas robežās ir baltastes brieži, kas sastopami visā štatā. Oklahomā ir mūļu briežu populācija, taču tie apdzīvo tikai štata tālāko rietumu daļu.

  kalnu lauva atpūšas

Attēla kredīts: 3031830, Pixabay

Dzīvotne un uzvedība

Kalnu lauvas ir ļoti pielāgojami dzīvnieki, kas var attīstīties dažādos biotopos un reljefos. Ziemeļamerikā tie ir visizplatītākie kalnu apgabalos, bet tos var atrast visur, kur atrodas brieži. Šos kaķus var atrast tuksnešos, kalnos, zemienēs, mangrovju mežos, lapu koku mežos, kanjonos un prērijās.

Kalnu lauvas ir ļoti nenotveramas radības, līdzīgas bobcat, bet daudz mazāk izplatītas. Atšķirībā no citiem lielajiem kaķiem, kalnu lauvas nespēj rēkt. Viņi vokalizē, rūcot, svilstot, kliedzot un murrājot. Tie ir vientuļi dzīvnieki, kas visaktīvākie ir rītausmas un krēslas laikā. Viņi ir dedzīgi mednieki, kas parasti vajā upuri no aizmugures. Viņi var noskriet līdz 50 jūdzēm stundā, un to spēcīgās pakaļkājas ļauj lēkt līdz 45 pēdām.

Kalnu lauvu noslēpums Oklahomā

Oklahoma un visi 48 blakus esošie štati Amerikas Savienotajās Valstīs kādreiz bija galvenie kalnu lauvu biotopi. 19 laikā th gadsimta apmetnes un zemes attīstība, kalnu lauvas tika izskaustas Oklahomas štatā.

Kolēģi šauj un nogalināja lielos plēsējus, kas tika uzskatīti par draudiem viņiem pašiem un saviem mājlopiem. Viņi arī šajā laikā samazināja briežu populāciju, kas ir kalnu lauvas galvenais upuru avots. ASV rietumos palika nelielas kalnu lauvu populācijas, savukārt ASV austrumu daļas tika iznīcinātas.

Kopš 1800. gadu vidus kalnu lauvu novērojumi un konkrēti pierādījumi štatā ir notikuši regulāri, un tos ir dokumentējuši biologi. Lai gan ir ziņots par simtiem novērojumu, ir nepieciešami konkrēti pierādījumi, lai apstiprinātu, ka novērojums patiesībā ir kalnu lauva. Kopš 2002. gada visā štatā ir reģistrēti vairāk nekā 50 apstiprināti kalnu lauvu novērojumi.

Oklahomai trūkst pierādījumu par dzīvotspējīgu kalnu lauvu populāciju štatā. Šo savvaļas kaķu esamību apstiprina taku kameru ieraksti, apmatojuma paraugi, pēdas un atsevišķas kalnu lauvas, kas tiek notriektas uz ceļiem vai nošautas un nogalinātas.

Secinājums

Oklahomā var atrast gan bobcats, gan kalnu lauvas. Bobcats ir plaši izplatīta suga, kas sastopama visā štatā, savukārt kalnu lauvas ir daudz retāk sastopamas, un Oklahomā nav oficiālu uzskaiti par štata vairošanās populāciju, un pastāvīgi tiek apstiprināti klejojošu kaķu novērojumi. Abi dzīvnieki ir vientuļi un ļoti nenotverami, ir reti sastopams kāds no šiem savvaļas kaķiem, lai gan tas notiek.

+ Avoti